Header image  
Terugspeeltheater Friesland
 
 
 
Het verhaal van Jozef

Vanaf december 2011 speelt Marius den Otter 'Het verhaal van Jozef' op verschillende lokaties.

Enkele reacties vanuit het publiek:

"mooie vormgeving...."

"Ik werd aan het denken gezet over hoe dat geweest zou zijn..."

"je hebt me geraakt..."

"mooie verbindingen gelegd..."

"ik was 5 kwartier geboeid. Blij dat er geen pauze was"

"Mooie afwisseling in energieniveau"

".. timmerman van niks"

"Prachtig afgewisseld met de muziek. Dat gaf me tijd om even 'bij te komen'."

"Ik heb een heel andere beelden gekregen bij de verhalen"

"Zo kan het ook"

"Ik wil je bedanken voor de prachtig mooie voorstelling. Zo ontwapenend om het verhaal van Jozef, ontdaan van de "heiligheid", in de dorpskerk van Barendrecht te horen/zien. Je hebt mij en mijn zoontjes echt geboeid. Heel erg goed gespeeld ."

"Ik heb niks met 'geloof', dus ik snapte niet alles. maar het was wel boeiend."

 

In de komende maanden wordt ‘Het verhaal van Jozef’nog verschillende malen gespeeld. Zie voor locaties en data hiernaast.


Het verhaal van Jozef is een vertelling van het levensverhaal van Jezus, maar dan uit het oogpunt van zijn aardse vader Jozef. Hierdoor kunnen de bekende bijbelstukken niet alleen vanuit een andere gezichtsveld bekeken worden, maar worden er ook hedendaags vooroordelen over het verhaal ontkracht. Het geeft ‘het bekendste verhaal ter wereld’ een fris perspectief, met lichte humor en ook diepe pijn, menselijk en blijft het sympathiek tegenover de religie.

JOZEF;  een onafhankelijke, zelfstandig gevestigd timmerman die zijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteekt. In deze vertelling schudt hij het imago van seksloze 80-jarige van zich af en ontpopt zich als een warme, grappige, kwetsbare en toch onvoorwaardelijk liefhebbende man. Als hij de liefde van zijn leven ontmoet en zij op een nogal ongebruikelijke manier zwanger raakt, verandert zijn leven voorgoed.

 

‘Het verhaal van Jozef’ gaat over vader-zoonrelaties, over liefde, het verlies van een zoon. Het gaat over de puinhoop die deze wereld is geworden. En wie is daar verantwoordelijk voor? God? Of zijn wij het die het vertikken om er iets van te maken?

 

Tekst:

John Dowie

Oorspronkelijke titel: ‘Jesus, my Boy’

Vertaling en spel:  

Marius den Otter

Regie:

Paulien Haakma

Muziek:

Fred Tuinder

Henk Scheffer

John Dowie (1950) is stand-up comedian, dichter, acteur, schrijver en muzikant. Hij schreef en speelde ‘Jesus, my boy’ halverwege de jaren ’90. Desondanks is het stuk zeer actueel.

 

Marius den Otter (1965) is zelfstandig gevestigd dramatherapeut, trainer en docent. Hij heeft in verschillende producties en improvisatietheater-voorstellingen gespeeld.

Door 'Jesus, my Boy' zelf te vertalen werd hij er steeds meer door geraakt, wat ook blijkt uit de intensiteit waarmee hij de vertelling weet te brengen.

 

Paulien Haakma (1966) is trainer/ coach en theatermaker. Naast haar actieve carriére als danseres en theatermaker, specialiseerde zij zich in de zeggingskracht van lichaamstaal en non-verbale communicatie. Met dans- en theatertechnieken maakt zij zichtbaar en voelbaar wat verandering met mensen doet.  Voor 'Het verhaal van Jozef” heeft Paulien een regie  gemaakt die de intimiteit van het verhaal van Jozef tot uitdrukking brengt en het publiek  deelgenoot maakt van zijn geschiedenis.


 

Geplande Speeldata en locaties:

27 december 2013

ET-10 Midsland Terschelling  20.00 uur

'Jozef' is inmiddels op de volgende locaties gespeeld:

december 2011:

* Brouwerij 'De 7 deugden' (Amsterdam-osdorp)

* De Ark (Amsterdam-noord)

* Herv. Dorpskerk (Barendrecht)

januari 2012:

* Keizersgrachtkerk (Amsterdam-centrum )

*  De Zolder, Limmikhof, (Amsterdam-centrum)

 

14 juli '12:

Hemelum (besloten voorstelling)

21 december 2012

radio 5

'Schepper en co'

 

6 maart 2013:

Vinkeveen

16 mei 2013

Stenden Hogeschool Leeuwarden

 

Reserveringen:

06-28.68.01.47

Meer informatie / boekingen:

info@de-praktijk.info


 
   

'Jesus my Boy' op radio 5

Op 21 december was een radiobewerking van de voorstelling te horen op radio 5 bij het programma 'Schepper&co' van de NCRV.

Deze bewerking is nog te beluisteren op http://schepperencoradio.ncrv.nl/uitzendinggemist